Skip to main content

CulturA & Zo is dementievriendelijk

  • Gepubliceerd op 10 september 2024

Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie, alzheimer of andere geheugenproblemen. Om deze groeiende groep te ondersteunen heeft CulturA & Zo de vrijwilligers en medewerkers getraind en is er een speciale kast met boeken en spellen voor mensen met dementie en hun omgeving ingericht: de Geheugenbieb.

Certificaat dementievriendelijk

CulturA & Zo heeft door het trainen van haar medewerkers het certificaat ‘Dementievriendelijk’ verdiend. Het certificaat werd tijdens Wereld Alzheimerdag op 21 september uitgereikt door Lies Rutten van Alzheimer DWO aan CulturA & Zo. Twee weken daarvoor werd de training 'Goed om gaan met dementie' aan de vrijwilligers en medewerkers van CulturA & Zo gegeven. Daarin werd in gegaan op hoe je dementie kunt herkennen en werden er handvatten gegeven over hoe goed om te gaan met iemand met dementie.

Geheugenbieb

De Geheugenbieb die al langer bestond is uitgebreid en heeft een mooie plek gekregen naast de bar van CulturA & Zo. In twee boekenkasten staan boeken en spellen voor mensen met geheugenproblemen. Er zijn boeken met foto’s over het leven van vroeger, die herinneringen oproepen en er zijn boeken die net iets eenvoudiger zijn.

De Geheugenbieb is er ook voor partners, familie, naasten en mantelzorgers. Er zijn boeken met tips om actief bezig te zijn met naasten met (beginnende) geheugenproblemen, boeken met ervaringsverhalen van mantelzorgers en een aantal spellen om samen te spelen om het geheugen te trainen. Ook zijn er prentenboeken om kinderen uit te leggen waarom opa of oma soms dingen vergeten. De materialen kunnen worden uitgeleend of worden bekeken in het cultuurcafé. In de kast liggen ook verschillende folders van Alzheimer Nederland voor extra informatie en ondersteuning om mee te nemen.